Nieuws

Ontwikkelingen in de domoticamarkt

Met enige regelmaat verschijnen er nieuwe interessante toepassingen op het gebied van domotica, oftewel huisautomatisering. Ook in een zakelijke omgeving biedt de toepassing van domotica veel kansen om efficiënter en effectiever te werken. Domitca wint aan belang in het bedrijfsleven. Je kunt denken aan toepassingen waarbij je met één druk op de knop zowel het alarm, alle verlichting en het klimaatbeheersingssysteem aan of uit kunt te zetten. Domotica zal het werkgemak de komende jaren sterk vergroten tegen een zo laag mogelijk energieverbruik.


Hoever staat domotica?

De grote doorbraak van domotica nu nog even op zich wachten, omdat er te veel verschillende protocollen in omloop zijn, die niet met elkaar samenwerken. Toch gloort er ook op dit vlak hoop aan de horizon. Zo is Athom begonnen met de ontwikkeling van het Homey-concept. De Homey is een controller, die dankzij een open source concept uiteenlopende domoticasoftware kan aansturen.

Ook Apple werkt hard aan de introductie van de HomeKit. Hiermee kun je slimme apparaten in huis of kantoor, zoals verlichting, airconditioning en verwarming, bedienen met een iPhone of iPad. Veel ontwikkelaars van domotica-oplossingen hebben al aangegeven HomeKit in hun apps en producten in te bouwen. Hierdoor maakt het straks niet meer uit wie de huisapparatuur heeft gefabriceerd; als ze HomeKit gebruiken, kunnen ze allemaal met een HomeKit ondersteunende app communiceren.

Zeer interessant voor IT- en Telecombedrijven

Gezien de grote belangstelling van bedrijven zoals Apple en Google, die met vernieuwende domotica-oplossingen de consumentenmarkt betreden, komt de echte doorbraak van domotica-oplossingen voor de zakelijke markt steeds meer in zicht. Dit in combinatie met het ‘internet-of-things’-tijdperk, waarin steeds meer apparaten worden aangesloten en meer data gebruiken, is dit een interessante ontwikkeling voor de telecombranche.

Immers, de bedrijven die nu de verbinding leveren tot huis of kantoor, hebben ook de connectie naar al die slimme apparaten in handen. Houd daarom deze ontwikkeling in de gate, want hierin kunnen wij gezamenlijk de interconnectiviteit verzorgen.